• Houten kozijnen
  • Projecten
  • Over ons
Home / Team / Rocco Rundervoort

Rocco Rundervoort

Al zijn hele loopbaan werkt Rocco Rundervoort in de kozijnenindustrie, waarvan inmiddels al vijftien jaar als werkvoorbereider bij Harryvan Kozijnen. Om deze functie te kunnen beoefenen volgde hij verschillende opleidingen die er perfect op aansluiten, zoals de opleiding meubel- en timmerfabricage en de vervolgopleiding tot timmerfabrikant. Toch had het niet veel gescheeld, of hij was iets totaal anders gaan doen…

Creatief met hout

“Vanaf het moment dat ik de leeftijd waarop ik piloot of professor wilde worden voorbij was, wilde ik eigenlijk altijd al meubelmaker worden”, vertelt Rocco. “Ik vind het gewoon mooi om iets te maken van hout. Überhaupt iets maken vind ik heel leuk. Mijn vriendin moest bijvoorbeeld een tafeltje hebben toen ze nog op kamers woonde. Toen heb ik van een paar plankjes uit de fabriek een tafeltje voor haar gemaakt. Dat tafeltje staat nu nog steeds bij ons in de woonkamer.” Thuis gaat Rocco wel iets anders te werk dan hier. “Als ik voor mezelf iets maak dan teken ik het niet helemaal uit hoor, haha. Ik ga me in mijn privétijd niet ook nog bezighouden met werkvoorbereiding.”

Een hoop veranderingen

“Toen ik bij Harryvan Kozijnen ging werken was er ook nog een interieurtak: Harryvan Interieurbouw. Omdat ik oorspronkelijk meubelmaker wilde worden, trok dit mij destijds erg aan. In het begin hadden we veel projecten vanuit interieur-achtige aanvragen waar ook kozijnen in moesten, maar ook andersom. Alles liep door elkaar heen, ook qua werkvoorbereiding. Later is dat meer gespecialiseerd geraakt en uiteindelijk opgesplitst in twee aparte bedrijven. Vanaf toen hield ik me echt alleen nog bezig met de werkvoorbereiding van kozijnen.” In de loop der jaren is dit niet het enige dat veranderd is. “Waar het eerst allemaal nog op papier ging en telefonisch en via fax gaat alles nu via een digitaal programma. Je voert een hoogte en een breedte in en er rolt een tekening van een basiskozijn uit. Vroeger moest je alle details uit je hoofd weten. Daardoor was je dagen bezig met één project, terwijl ik nu meerdere projecten op één dag doe. Ons kozijnenprogramma is zo ingericht dat hierin ons hele proces op één plek samenkomt; calculatie, tekenwerk, aansturing van de machine, facturatie… Ik heb er ook veel tijd in gestopt om het programma daarvoor in te richten en dus ben ik erg trots op het resultaat. Vooral wanneer wij bijvoorbeeld positieve feedback van klanten terugkrijgen, maar ook als ik zie dat een nieuwe collega hierdoor al vrij snel zelfstandig hele projecten op kan pakken.”

Geen kozijnen meer voor Rocco

Na vijftien jaar is Rocco intussen bijna niet meer weg te denken bij Harryvan Kozijnen, maar toen hij destijds op zoek ging naar een baan was het bijna heel anders gelopen… “Ik had een uitzendbureau benaderd om voor mij als werknemer op zoek te gaan naar een geschikt bedrijf. Meestal gaan uitzendbureaus juist voor bedrijven op zoek naar nieuwe werknemers, maar ik wilde het eens andersom proberen. Ik heb toen aangegeven dat ik hout wel leuk vond, maar dat ik wel klaar was met de kozijnenindustrie. De laatste baan die ik heb gehad in de kozijnenindustrie bleek niet zo goed bij mij te passen en vond ik daarom niet zo leuk, vandaar ook dat ik wat anders wilde dan kozijnen. Ik heb in die tijd bijvoorbeeld ook meerdere keren gesolliciteerd op de functie van assistent-bedrijfsleider op een vakantiepark. Maar ik werd zo vaak tweede, omdat er altijd wel iemand was die wél ervaring had in die functie. Dus ik dacht: ‘Dit wordt hem niet. Blijkbaar ligt mijn lot toch in de timmerindustrie’. Toen het uitzendbureau toch weer met kozijnen aan kwam zetten had ik eerst wel zoiets van ‘wat is dit nou? Ik zei toch dat ik dat niet wil?’. Maar Harryvan was eigenlijk niet te vergelijken met andere timmerfabrieken. Dat zag je gelijk al als je hier het erf op reed. Ik besloot het dus toch een kans te geven, want wie weet werd dit wel leuker. Nou ja, dat bleek wel!”

Het leukste aan dit werk

Het leukste aan zijn werk vindt Rocco dat je samen met klanten een project oppakt. “Zij doen een aanvraag/bestelling en dat moet je dan, met de gegevens die je hebt, zo goed mogelijk verwerken in een kozijn waarvan jij denkt dat dit het beste is”, vertelt Rocco. “Over een kozijn is gewoon heel veel te vertellen. Het kan een vierkantje zijn met glas erin, maar het kan ook een grote pui zijn met van alles en nog wat erin. Daarbij moet het natuurlijk passen in zo’n groot gebouw. We willen die kozijnen efficiënt maken dus er moeten machineprogramma’s voor gemaakt worden. Spullen moeten ingekocht worden… Dus die combinatie vind ik wel het leukst. Eigenlijk vind ik de voorkant van de werkvoorbereiding het allerleukst: dus het tekenwerk, de offertes, etc. Ik vind het belangrijk dat het tekenwerk goed verzorgd is. Je kunt gewoon een productietekening maken, want de machine heeft toch niet meer nodig. Maar ik zie zo’n tekening toch een beetje als een soort folder van wat je verkocht hebt. Zo ga ik er dan ook mee om.”

Mooiste kozijn

“Welk soort kozijn ik het mooiste vind dat we verkopen wisselt een beetje. Ik vind zelf de klassieke kozijnen leuk. Dus die kleine boerderijtjes hier in de buurt die dan een beetje monumentaal ogen met de standaarden van nu. Over het algemeen gebruiken we Sapeli Mahonie hiervoor. Het wordt bijna altijd dekkend geschilderd, dus je ziet de houtkleur niet echt terug. Maar het gaat me meer om de details. Dus dat je bijvoorbeeld een hele grove onderdorpel aan zo’n kozijn hebt, stevig kozijn eromheen en juist heel fijn raamhout erin met nog weer vakverdelingen ofzo. Maar ook een sierdetail aan het hout. Dat vind ik wel mooi werk. Een beetje architectonisch werk vind ik ook mooi om te doen; dat je samen met de klant tot een goede oplossing komt voor het ontwerp van de architect en ons product.”